حامد محمدولی حامد محمدولی منتشر شده در دوشنبه 1401/11/3 ساعت 19:01

خصوصات فیزیکی و شیمیایی خاک

خصوصات فیزیکی و شیمیایی خاک

خواص فیزیکی خاک همچون نفوذ پذیری، بافت، تخلخل، ظرفیت نگهداری آب و دما در تعیین خصوصیات و کاربرد خاک، به‌عنوان زیستگاه میکروب‌ها، دارای اهمیت بالایی است. به دلایل فراوان «بافت خاک» به‌عنوان زیستگاه میکروب‌ها حائز اهمیت است.

 مهم‌ترین عامل کنترل ظرفیت نگهداری آب است.

خاک مخلوطی از مواد آلی و معدنی می‌باشد که از تخریب و تجزیه سنگ‌ها در نتیجة فرایند هوازدگی به وجود می‌آید. البته نوع خاک‌ها در مناطق مختلف برحسب شرایط ناحیه متفاوت است. درصد آبی که خاک می‌تواند به خود جذب کند، هم از نظر کشاورزی و هم در پروژه‌های راه‌سازی و ساختما‌ن‌سازی بسیار حاثز اهمیت است. مقدار جذب بستگی به اندازه دانه‌های خاک دارد، یعنی هرچه دانه‌بندی خاک ریزتر باشد، آب بیشتری را به خود جذب می‌کند. به‌طور کلی خاک با کیفیت خوب یا متوسط از دانه‌های ریز و درشت تشکیل شده است

• اندازه و نحوه توزیع منافذ موجود در خاک و خصوصیات آن‌ها را مشخص می‌کند.

 

• در سرعت واکنش‌های شیمیایی خاک تأثیرگذار است.

 

• رشد ریشه گیاه در خاک را کنترل می‌کند.

 

• فرایند تهویه خاک را تسهیل می‌کند.

 

همه این عوامل بر نوع، توزیع و فراوانی میکروب‌های مختلف در هر پروفیل خاک تأثیر می‌گذارند. روشن است که با توجه به این عامل، میکروب‌ها در سطح خاک بیشترند و هرچه به اعماق می‌رویم از مقدار آن‌ها کاسته می‌شود.

«تخلخل، درصدی از حجم خاک است که با مواد جامد پوشیده نشده است. نفوذپذیری، توانایی خاک برای انتقال آب می‌باشد».

مهم‌ترین خصوصیات شیمیایی خاک عبارت‌ از پی‌اچ مواد آلی، اجزای کانی‌ها، شرایط احیا و جذب و دفع یون‌هاست. خاک‌ها محل انجام واکنش‌های شیمیایی آلی و غیرآلی هستند و بیشتر این واکنش‌ها مربوط به خصوصیات شیمیایی خاک است. از مهم‌ترین خصوصیات شیمیایی خاک می‌توان به پی‌اچ آن اشاره نمود. پی‌اچ هر خاک مرتبط با غلظت یون هیدروژن موجود در آن است. یون‌های هیدروژن موجود در خاک توسط آب، فعالیت‌های شیمیای ریشه و واکنش‌های هوازدگی شیمیایی تشکیل می‌شوند و در نتیجه غلظت یون‌های هیدروژن موجود در خاک بیانگر پی‌اچ خاک است. هرچه خاک غلظت بیشتری از یون هیدروژن را در خود داشته باشد اسیدی‌تر و هرچه غلظت کمتری از یون هیدروژن را داشته باشد قلیایی‌تر است. حداکثر حاصلخیزی خاک در پی‌اچ بین 27 ـ 6 اتفاق می‌افتد.

قسمت اعظم خاک را مواد معدنی تشکیل می‌دهند. این مواد از تجزیه و تخریب سنگ مادر به‌وجود می‌آیند. مواد معدنی از عناصر اولیه معدنی مختلف تشکیل شده‌اند. درصد تقریبی این عناصر در پوسته جامد زمین عبارت است از اکسیژن 49/29، سیلسیم 25/7، آلومینیوم 7/5، آهن 4/7، کلسیم 3/39، سدیم 3/63، پتاسیم 2/40، منیزیم 1/93، هیدروژن 0/87، تیتان 0/58، کلر 0/19، کربن 10/0، منگنز 0/10، فسفر 0/10، گوگرد 0/06، باریم 0/04، ازت 0/03، فلوئور 0/03، کروم 0/03، نیکل 0/02، استرانسیم 0/02 و مس 0/01.

علاوه بر این‌ها عناصر دیگری نیز به مقدار کمتر در پوسته جامد زمین وجود دارند که شامل کبالت، ید، مولیبدن، سرب، نیکل، سرب، وانادیم و سلنیم می‌شوند. قابل ذکر است که کم بودن آن‌ها دلیل بر بی‌اهمیت بودن آن‌ها نیست. در سنگ‌های آذرین و دگرگونی عناصر معدنی به‌صورت کانی‌های مختلف از قبیل کوارتز، فلدسپات، پیروکسن و میکا وجود دارند. این کانی‌ها بسته به نوع و چگونگی ساختمان فیزیکی خود تجزیه‌پذیرند که نتیجه آن پیدایش اکسیدهایی چون Al2O3، SiO2، MgO، Fe3O3، CaO، به ترتیب: اکسیدآلومینیوم، سیلیکون‌اکساید، اکسید منیزیم، اکسید آهن و اکسید کلسیم می‌باشد.

خاک تأمین‌کننده اکثر عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان است؛ البته به جز کربن، اکسیژن و هیدروژن که عمدتاً از طریق آب یا هوا تأمین می‌گردند. بخش اعظم این عناصر در گیاه قابل اندازه‌گیری‌اند، البته گیاه برای جذب این عناصر قدرت انتخاب ندارد و بدون در نظر گرفتن مفید یا مضر بودن، آن‌ها را جذب می‌کند.املاح سدیم موجب انتشار ذرات رس و هوموس در خاک می‌شوند که خود به تشکیل لایه یا افق بسیار متراکمی در زیر خاک منجر می‌گردند و بدین ترتیب قدرت جذب آب توسط گیاه را کاهش می‌دهند.عوامل بیماری‌زای موجود در خاک باید در تماس فیزیکی با انسان باشند و در بدن او جای بگیرند تا سبب عفونت یا بیماری شوند. احتمالاً شایع‌ترین راه ورود عوامل بیماری‌زای موجود در خاک به بدن انسان از طریق بلع خاک‌های آلوده می‌باشد. این‌گونه بلع امری اتفاقی است

خاک مخلوطی از مواد معدنی و آلی است که از تجزیه و تخریب سنگ‌ها در نتیجه فرایند هوازدگی به وجود می‌آید که البته نوع و ترکیب خاک‌ها در مناطق مختلف برحسب شرایط ناحیه متفاوت است. مقدار آبی که خاک می‌تواند به خوذ جذب کند، هم از نظر کشاورزی و هم در پروژه‌های راه‌سازی و ساختما‌ن‌سازی دارای اهمیت بسیار است. مقدار جذب بستگی به اندازه دانه‌های خاک دارد، یعنی هرچه دانه‌بندی خاک ریزتر باشد، آب بیشتری را به خود جذب می‌کند. به‌طور کلی خاک با کیفیت خوب یا متوسط از دانه‌های ریز و درشت تشکیل شده است.



تازه های وبسایت

پهپاد در کشاورزی فاطمه رسولی

پهپاد در کشاورزی

با پهپاد کشاورزی می توان انواع و اقسام میوه، محصولات زراعی، سبزی و صیفی جات را محلول پاشی کرد.

با آموزش اصولی و کامل گروه سیرنگ، بهترین خلبان پهپاد کشاورزی شوید.

با ما همراه باشید.

اثر فاکتورهای ژنتیکی بر درختان فاطمه رسولی

اثر فاکتورهای ژنتیکی بر درختان

فاکتورهای ژنتیکی متفاوت در درختان میوه باعث تفاوت در فعالیت متابولیکی درختان شده و جذب عناصر را تحت تاثیر قرار می دهد و این موضوع در هنگام تهیه بستر مناسب برای باغهای میوه باید در نظر قرار گیرد. بعضی از درختان میوه تمایل شدیدی به جذب عناصر خاص را دارند و باعث گروه بندی گیاهان در این زمینه می شوند. جذب بعضی از عناصر بصورت های خاصی انجام می پذیرد. برخی از آن ها بصورت جذب فعال بوسیله درختان دریافت می شوند یعنی برای جذب این عناصر، درخت انرژی مصرف کرده و آن ها را از محیط جذب می کند. شدت و میزان جذب این عناصر بستگی زیادی به شدت فعالیت متابولیکی درخت دارد. خصوصیت ژنتیکی بعضی از درختان باعث ایجاد ریشه های افشان و پراکنده در خاک می شود که در این صورت سطح وسیعی از محیط را برای جذب عناصر در بر می گیرد. در درختان میوه ای که تبخیر و تعرق بیشتری نسبت به سایرین دارند جذب عناصر سهل تر خواهد بود که می تواند به اندازه ی برگ ها، نوع تاج درخت، شکل برگ ها و ارتفاع درخت و ... بستگی داشته باشد. منبع

لغات و اطلاحات انگلیسی و فارسی آبیاری علیرضا رحیمی

لغات و اطلاحات انگلیسی و فارسی آبیاری

لغات و اطلاحات انگلیسی و فارسی آبیاری ...
بررسی عملکرد و راندمان محصول در روش های آبیاری LEPA ،SPRAY ، SDI علیرضا رحیمی

بررسی عملکرد و راندمان محصول در روش های آبیاری LEPA ،SPRAY ، SDI

بررسی عملکرد و راندمان محصول در روش های آبیاری LEPA ،SPRAY ، SDI ...
تعرق علیرضا رحیمی

تعرق

خروج آب از قسمتهای هوایی گیاه به صورت ...
آزمون خاک فاطمه رسولی

آزمون خاک

با انجام آزمون خاک، قبل از کشت و از طریق نمونه برداری صحیح مشخص خواهد شد که برای رشد مطلوب گندم و دستیابی به عملکرد مناسب در طول دوره زراعی کدام عناصر و به چه میزان مورد نیاز گیاه است. در این روش لازم است نمونه برداری صحیح از خاک انجام شود طوری که بتوان آن نمونه را نماینده کل مزرعه دانست. برای این منظور در صورت یکنواختی خاک در مزرعه از نظر شیب، رنگ، تاریخچه کشت، تناوب و نوع محصول یک مسیر مارپیچی در سطح مزرعه در نظر گرفته و در طی مسیر حدود 15 نمونه مرکب یک کیلوگرمی با ذکر مشخصات به آزمایشگاه ارسال می شود. عمق برداشت نمونه ها حدودا 30 سانتی متری خاک سطحی است ( عمق گسترش ریشهگندم تا 30 سانتی متری خاک سطحی می باشد). نمونه به کیسه پلاستیکی یا کاغذی منتقل شده و مشخصات آن شامل زمان و محل نمونه برداری، عمق نمونه برداری یادداشت می شود.

گندم فاطمه رسولی

گندم

گندم مهم ترین محصول زراعی راهبردی کشور است. کشت ارقام پرمحصول و انجام عملیات به زراعی به ویژه مدیریت صحیح در مصرف کود و آب از ضروریات تولید محصول مناسب و پایدار است. تولید مداوم یک محصول در مزرعه بدون اعمال مدیریت مناسب در حاصلخیزی خاک سبب کاهش مقدار قابل توجهی از عناصر غذایی در خاک می گردد و در طول زمان کاهش تولید و کیفیت محصول را به دنبال خواهد داشت. اضافه نمودن عناصر غذایی از طریق مصرف کودهای آلی و شیمیایی می تواند این کمبود را جبران کند این در حالی است که مصرف بی رویه کودها می تواند منجر به بروز مشکلات زیست محیطی از قبیل آلودگی آب های زیرزمینی و خسارت به گیاه گردد. 

لذا مصرف کودها باید براساس میزان کمبود عناصر غذایی در خاک و نیاز گیاه جهت رسیدن به عملکرد مورد انتظار انجام شود تا منجر به تغذیه متعادل گیاه گردد. تغذیه متعادل علاوه بر افزایش مقاومت گیاه نسبت به شرایط خشکی و سرما و همچنین آفات و بیماری ها، موجب افزایش کیفیت محصول نیز می شود. 

مدیریت تغذیه گیاهی در مزارع گندم-مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

سامانه پهپاد کشاورزی-سیرنگ پلاس فاطمه رسولی

سامانه پهپاد کشاورزی-سیرنگ پلاس

کشاورزان بزرگوار در سرتاسر ایران که تمایل به انجام سمپاشی، کودپاشی، بذرپاشی، مه پاشی گرم، طیف سنجی با پهپاد کشاورزی دارند؛

با عضویت در سامانه سیرنگ پلاس و مشخص کردن محدوده زمین کشاورزی، نوع محصول و خدمت مورد نیاز، در کوتاه ترین زمان ممکن، نزدیک ترین خلبان پهپاد کشاورزی را انتخاب کنید!

سیرنگ پلاس، جهشی در کشاورزی هوشمند!

جهت کسب راهنمایی های مورد نیاز با شماره 09925482825 تماس بگیرید.

کود های رهش کنترل حامد محمدولی

کود های رهش کنترل

در صنایع کشاورزی ، کودها به منظور افزایش بازده محصولات کشاورزی با یک چالش دایمی روبرو هستند . کودهای شیمیایی با هرترکیبی که باشند نمی توانند از بازدهی صد درصد برخوردار باشند. این واقعیت گریزناپـذیر مخـصوصا درمورد کودهای ازته مصداق کامل دارد. ازسه ماده مغذی اصلی مورد نیاز گیاهان ، نیتروژن سریعتر خاک را ترک می کند. مقدارکل ازتی که درجریان مصرف کودهای ازته ازدست می رود بین ۳۰ تـا ۵۰ درصـد تخمین زده می شود . البته ازدست دادن این مقدار ازکود نه تنها باعث اتلاف هزینه می شود بلکه بخاطر نیاز گیاه باید کود بیش تری مصرف کرد و این کار مستلزم صرف هزینه های کارگری بیشتر و مصرف بیش از اندازه کود می شود که به هیچ وجه مطلوب نبوده و به محصول و محیط زیست ( آلودگی خاک و منابع زیر زمینی آب ) نیز آسیب جدی می رساند . بدین منظور ، تلاش هایی برای بهبود کودهای شیمیایی که تاکنون مورد استفاده قرار گرفته اند ، صورت گرفته است و همچنین کودهای جدیدی نیز مورد بررسی قرار گرفته اند . یکی از راه های جلوگیری از این پدیده استفاده از کودهای کند رها یا کنترل رهش می باشد.

کودهای کنترل رهش به دو روش تهیه می گردند :

۱ – روش شیمیایی ۲ – روش فیزیکی

۲-۱ – تولید کودهای آهسته رهش به روش شیمیایی :

در این روش در طی یک فرآیند شیمیایی از ترکیب دو یا چند ماده کود تولید می شود که معروفترین آن ها عبارتند از : اوره فرم ( Ureaform )، ایزوبوتیلیدن دی اوره ( Diurea Isobutyliden ) و اکسامید .( Oxamide )

۲-۲ – تولید کودهای آهسته رهش به روش فیزیکی :

در این روش کودهای ازته ( و یا کودهای مخلوط ) با یک ترکیب مقاوم در مقابل آب مثل گوگرد و یا انواع پلیمرهـا و واکـس ها

نابودی علف های هرز گندم حامد محمدولی

نابودی علف های هرز گندم

راهکار هایی که برای مبارزه با علف هرز گندم توصیه می‌شوند عبارتند از: یخ آب زمستانه، رعایت تناوب زراعی، استفاده از سموم علفکش و بذرهای بوجاری شده و همینطور شخم زدن زمین زراعی که در ادامه به مطالعه آنها خواهیم پرداخت.

 یخ آب زمستانه :

بکار گیری از «یخ آب» زمستانه باعث جوانه زنی برخی از بذرهای علف هرز می شود. در پی آن، رشد ریزومی اندام‌های زیرزمینی گونه‌های علف هرز مهاجم را با مشکلات متعددی روبرو کرده و از پراکنش بیش از حد آنها در فصل زراعت می کاهد.

رعایت کردن تناوب زراعی :

یعنی پرهیز از کشت یک محصول برای چند سال پیاپی.

این روش که به معنی پرهیز از کشت یک محصول برای چندین سال پیاپی می‌باشد، به دلیل اینکه عملیات کاشت، داشت و برداشت برای هر نوع کشت متفاوت یکسان نمی‌باشد، پس شرایط زیست محیطی علف های هرز دچار دگرگونی‌هایی شده و در نتیجه رشد و گسترش آنها محدود می شود.

 استفاده از سموم علفکش :

از نظر مدیریت کنترل علف های هرز، هرچه علف کش ها تنوع بیشتری داشته باشند بهتر است، زیرا اگر کشاورز به طور متنوع از آنها استفاده کند، مقاومت علف های هرز به علفکش ها کمتر خواهد شد. به دلیل حفظ محیط زیست، عدم ایجاد مقاومت علف‌های هرز به علف کش ها  و جلوگیری ازگسترش برخی از گونه‌های علف های هرز ، توصیه می شود از روش های غیر از استفاده از سموم علف کش در مدیریت کنترل علف های هرز استفاده شود.

 استفاده از بذرهای بوجاری شده :

توان رقابتی محصول با علف های هرز هنگامی افزایش خواهد یافت که مزرعه گندم از پوشش سبز یکنواخت و نسبتا خوبی برخوردار باشد. ضد عفونی بذرها ، به کنترل آفات و بیماری های خاکزی و بذرزاد، برای سبز شدن بذر گندم و تولید گیاهیچه قوی کمک می کند. بدین ترتیب ، محصول با پوشش دادن زمین رویش علف های هرز را کاهش خواهد داد. در غیر این صورت، آفات گندم باعث تنک شدن بوته ها در سطح مزرعه شده و فضاهای خالی و بدون استفاده، مکان خوب و مناسبی جهت تکثیر علف های هرز خواهد بود.

شخم زدن زمین زراعی :

شخم زدن زمین زراعی باعث جابجایی بذر علف های هرز شده و در جوانه زنی و رویش آنها مؤثر است. انجام عملیات «شخم» ، علاوه بر تهیه بستر کاشت ، می تواند برای کنترل علف های هرز هم استفاده شود. شیوه و زمان کاربرد آن بستگی به شرایط زراعی دارد .

همکاری با سیرنگ

سیرنگ در استان های مختلف، نمایندگی اعطا می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر فرم زیر را با دقت تکمیل کنید و منتظر تماس سیرنگ بمانید.