مریم رخشانی مقدم مریم رخشانی مقدم منتشر شده در سه شنبه 1401/4/21 ساعت 10:12

سم و کود

 

بهترین زمان مصرف کود کلسیم

کلسیم از عناصر اساسی شرکت کننده در ساختار دیواره سلولی گیاهان می باشد که استحکام دیواره سلولی و کیفیت و ماندگاری محصولات به حضور آن وابسته می باشد. کود کلسیم افزون بر تامین کلسیم مورد نیاز گیاهان، سلامت خاک را نیز تامین می کند و در دو حالت مایع و جامد مورد استفاده قرار می گیرد؛ سه عنصر کلسیم، منیزیم و گوگرد از عناصر مغذی ثانویه می باشند که گیاهان برای عملکرد مطلوب خود بایستی به میزان کافی از آنها بهره مند گردند. برای کسب اطلاعات کافی از کاربرد و اثرات کود کلسیم بر محصولات زراعی و باغی، انواع آن ها و بهترین زمان برای مصرف کود کلسیم تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.

اهمیت کود کلسیم برای محصولات

علی رغم اینکه کلسیم از فراوان ترین عناصر موجود در ترکیب پوسته زمین می باشد، اما بسیاری از گیاهان زراعی و باغی از کمبود این عنصر رنج می برند زیرا درون گیاه به کندی حرکت کرده و مشکلات عمده ای من جمله کاهش خاصیت انبارداری و کیفیت میوه ها و هم چنین محصولات زراعی نظیر: گوجه فرنگی، توت فرنگی، هندوانه و …را موجب می شود.

به منظور وجود و انتقال عنصر کلسیم به میزان کافی در گیاهان، بایستی پرورش دهندگان محصولات بر تغذیه خاک و گیاه توجه ویژه ای کنند تا کمبود کلسیم منجر به ایجاد اثرات منفی حاصل از آن نگردد؛ گفتنی است اگر تعادل عناصر برقرار نشود، جذب کلسیم دچار اختلال می گردد زیرا وجود مقادیر بیش از حد آب، پتاسیم و نیتروژن جذب این عنصر را دچار مشکل می کند.

بنابراین در چنین شرایطی نقش کود کلسیم خود را نشان می دهد که بایستی حتما در برنامه کوددهی درختان و محصولات زراعی آن را در نظر داشت.

نقش کلسیم در گیاهان و زمان مصرف آن

استحکام ساختار دیواره سلولی و تقویت آن مرهون وجود کلسیم در این قسمت می باشد؛ کلسیم سلول های موجود در دیواره سلولی را به یکدیگر متصل کرده و ثبات بیشتری به آن ها می بخشد. کمبود کلسیم باعث می شود دیواره سلولی دچار شکستگی شده و گیاهان بیشتر در معرض حملات آفات و بیماری ها قرار بگیرند و حساسیت محصولات پس از مرحله برداشت میوه بیشتر می شود.

عنصر کلسیم در جذب سایر مواد مغذی، فعالیت های آنزیمی و هورمونی نقش مهمی ایفا می کند؛ کلسیم در عملکرد روزنه ها در شرایط تنش های گرمایی دخیل بوده و سبب کاهش اثرات گرمایی بر گیاهان از طریق دخالت در فرآیند تعرق می شود.

کلسیم از عناصر کم تحرک در گیاهان بوده و در حین کمبود چون از بخش های پیر نمی تواند به خوبی به بخش های جوان تر انتقال یابد، در نتیجه سبب از بین رفتن یا سوختگی آنها شده و در میوه ها پوسیدگی انتهای شکوفه را سبب می گردد؛ البته با بهره بردن از کود کلسیم تمامی این علائم با محصول خداحافظی خواهند کرد.

انواع کود کلسیم و بهترین زمان مصرف کلسیم

با به کار بردن کود کلسیم و توجه به تغذیه گیاهان، مقدار بیشتری از این عنصر عاید گیاهان می شود البته در انتخاب نوع کود بایستی از قلیایی یا اسیدی بودن خاک آگاهی پیدا کنید. با توجه به عدم جابجایی کلسیم در درون بافت گیاهی، برخورداری از یک منبع محلول کلسیم در دوره فصل رشد از اولویت کار کشاورزان خواهد بود.

کود فسفات

این کود دارای میزان بالایی از کلسیم بوده و افزودن آن به گیاه افزون بر تامین فسفر مورد نیاز آن، به رفع  کمبود کلسیم گیاهان نیز کمک ویژه ای می نماید؛ به طور مثال کود سوپر فسفات ساده حاوی ۲۰ درصد کلسیم، کود سوپر فسفات تری پل محتوی ۱۵ درصد کلسیم می باشد.

زمان مصرف کود نیترات کلسیم

به طور مثال نیترات کلسیم محتوی ۱۰ درصد کلسیم و کود کلاته نظیر نیترات کلسیم می تواند در رفع کمبود این عنصر کارا باشد؛ لازم به ذکر است مقدار کمی از این روش می تواند جذب گیاه گردد و در صورت مشاهده هر گونه کمبود می توان به محلول پاشی کود کلسیم دار اقدام نمود.

کود کلسیم ۲۵ درصد

از مزایای این کود می توان به رشد و تقسیم سلولی بافت های گیاهی، رشد و استحکام دیواره سلولی، تنظیم فعالیت های آنزیمی و متابولیسم نشاسته می باشد. میزان آب مورد استفاده برای محلول پاشی این کود همان مقدار آبی که برای یک هکتار لازم است توصیه می شود.

میزان مصرف کود کلسیم ۲۵ درصد برای انواع مختلف محصولات:

یونجه: مقدار ۲-۵ لیتر پس از شروع رشد بهاره

درختان سیب، آلبالو، گیلاس، زردآلو، شلیل، گلابی، بادام و انواع درختان هسته دار: ۲الی ۵ لیتر در هر هکتار پس از ریزش نمودن گلبرگ ها  و تشکیل میوه؛ محلول پاشی مجدد پس از گذشت ۲ الی ۴ هفته درصورت نیاز درختان

درخت زیتون: ۲ الی ۳ لیتر در هر هکتار پیش از گلدهی و انجام مجدد پس از ریزش گلبرگ ها

درختان مرکبات: ۳ الی ۵ لیتر در هر هکتار از وقتی که میوه ها دو الی سه سانتی متری شد اند و انجام مجدد پس از گذشت ۱۵ الی ۲۰ روز

محصولات زراعی گندم، جو، برنج: ۲ الی ۵ لیتر در هر هکتار از زمان پنجه زنی محصولات تا تشکیل یافتن گره دوم

نخود، لوبیا، سویا و دیگر حبوبات: ۲ الی ۴ لیتر در هکتار پیش ازگلدهی

شرایطی که میتواند منجر به کمبود کلسیم در گیاهان شود عبارتند از:

۱)افزایش شوری خاک

۲)وجود رطوبت بالا در محیط

۳)دمای پایین محیط که میزان تعرق و تبخیر از سطح گیاه را کاهش می دهد.

گیاهانی که نیاز مبرم به کلسیم دارند:

از جمله گیاهانی که عنصر کلسیم نقش مهمی در آنها ایفا می کند شامل: سیب، کلم بروکلی، هویج، کلم، کرفس، آلبالو، گیلاس، مرکبات، حبوبات، گوجه فرنگی، دانه ریز ها مانند برنج و گندم، گیلاس، خربزه، انگور، هلو، بادام زمینی، سیب زمینی و فلفل بوده و چون کمبود کلسیم اثر منفی بسیاری بر روی آن ها می گذارد، با سنجیدن تمامی شرایط نسبت به خریداری و استفاده از کود کلسیم توصیه شده توسط کارشناسان اقدام نمایید.

کودهای حاوی کلسیم به سرعت توسط گیاه جذب می شوند در نتیجه رشد سریع گیاه را به دنبال دارند؛ این کودها جذب گیاه شده و از دسترس آن خارج نمی گردند بلکه توسط ریشه نیز به خوبی حفظ میگردد.

نیترات موجود در کود کلسیم نیترات منبع عالی برای برطرف سازی نیاز گیاه به نیتروژن بوده و در مراحل مختلف رشد گیاه به کمک آن می شتابد.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

برای اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۹۸۶۰۴۰۴۶ رخشانی تماس حاصل نمائید.



تازه های وبسایت

ریشه درختان میوه فاطمه رسولی

ریشه درختان میوه

وسعت رشد عرضی ریشه ها معمولا در حدود سایه انداز درخت بوده اما عوامل دیگر همچون میزان رطوبت توع بافت خاک مواد غذایی خاک و نوع پایه می تواند در گستردش عرضی و عمقی ریشه تاثیر داشته باشد.
ارتباط بین مراکز علمی و صنعت کشاورزی حامد محمدولی

ارتباط بین مراکز علمی و صنعت کشاورزی

این نکته که دانشگاه ها، آموزشکده ها و مراکز آموزش عالی و موسسات علمی به عنوان هسته های تولید علم محسوب می شوند بر کسی پوشیده نیست و محل انتشار و تولید انواع نوآوری ها، فناوری ها و یافته های نوین محسوب می شوند. در بخش کشاورزی نیز آنچه بیش از پیش قادر خواهد بود تا زمینه افزایش تولید در مزارع و واحد های تولید در زیر بخش های مرتبط با بخش کشاورزی فراهم سازد، همان نوآوری هایی است که از دانشگاه ها و مراکز علمی باید به مزارع کشاورزی راه یابد در غیر اینصورت کشاورزی کشور ما همان راه 100 سال پیش را طی می کند و دانشگاه ها هم فقط به حجم بالای خروجی خود با فارغ التحصیلان در مقاطع مختلف خواهند بالید بدون آنکه نتایج علوم و دانش تولیدی در این مراکز راهی به مزارع بیابد و پاسخگوی نیازهای فزاینده غذایی در سطح جامعه گردد.

شبکه جامع آموزش برای کشاورزان حامد محمدولی

شبکه جامع آموزش برای کشاورزان

در زمینه ارتباطات و انتقال اطلاعات، با پیشرفت علم امروزه یکی از روش های اساسی آموزشی در زمینه های مختلف از جمله کشاورزی از طریق فضای مجازی، سایت ها و رسانه های ارتباط جمعی است که برای همگانی شدن این موضوع باید در مرحله اول یک شبکه آموزشی هم در قالب سیستم جامع آموزش مجازی و هم در قالب شبکه تلویزیونی (رسانه های تصویری) درحوزه کشاورزی و زیربخش های مرتبط، اجرا شود تا هر فرد و با هر سلیقه و دانشی از این برنامه ها در حد وسیع بهره گیرند.

دلایل کمبود عناصر غذایی در گیاهان فاطمه رسولی

دلایل کمبود عناصر غذایی در گیاهان

کمبود واقعی: کمبود عناصر غذایی در خاک و یا وجود ترکیب شیمیایی غیر قابل جذب آن برای گیاه. کمبود دروغین: کمبود عناصر غذایی به علت ایجاد شرایط خاص در محیط کشت. در این حالت ریشه ها قادر به جذب عناصر موجود در خاک نمی باشند مانند موارد زیر :
ریسک بالای فعالیت ها در کشاورزی حامد محمدولی

ریسک بالای فعالیت ها در کشاورزی

فعالیت در بخش کشاورزی به دلیل آنکه کشاورز و فعالیت هایش در تماس مستقیم با حوادث غیر مترقبه از جمله خشکسالی، کم آبی، سرماف سیل و ... قراردارد و ریسک فعالیت ها در این بخش نسبت به دیگر بخش ها بسیار بالا است و به همین علت سرمایه گذاری های کلان بسیار محدود است و کسانی که در این بخش هستند همواره در امید قرار دارند که برای تداوم فعالیت ها در این بخش باید به فکر راهکارهای اساسی بود که مهم ترین آن، حمایت همه جانبه از سرمایه گذاران است.

اسید آمینه  و اهمیت آن در تغذیه گیاهی فاطمه رسولی

اسید آمینه و اهمیت آن در تغذیه گیاهی

اسيد آمينه چيست و چرا بايد در تغذيهء گياه از اسيدهاى آمينه استفاده كنيم؟
دلیل عدم کارایی سم ها فاطمه رسولی

دلیل عدم کارایی سم ها

️بسیار پیش می آید که دو یا چند کشاورز از یک سم که تولید یک شرکت است استفاده می کنند، اما تعدادی نتیجه می گیرند و تعدادی نتیجه نمی گیرند. در بسیاری از موارد دیده شده است که کشاورز کل مشکل را از سم می داند و بدون بررسی کافی بلافاصله سم را تعویض نموده و احتمالاً باز هم نتیجه نمی گیرند. مهم ترین مشکلاتی که باعث می شوند سم اثر نکند یا کم اثر شود.
جایگاه کشت پیاز و اهمیت آن در ایران نگار ناظری

جایگاه کشت پیاز و اهمیت آن در ایران

میزان تولید در سال زراعی 83-82 حدود 63/10 میلیون تن برآورد شده که بیشترین تولید مربوط به استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان است
مبارزه با علف های هرز باغ پرتقال نگار ناظری

مبارزه با علف های هرز باغ پرتقال

در شمال کشور به علت وجود رطوبت زیادتر ناشی از بارندگی، نسبت به جنوب کشور، هم تنوع علف­ های هرز بیشتر است و هم رشد آن ها سریع تر است. به همین دلیل باغ های پرتقال شمال را سالیانه 3 تا 4 بار علف تراشی می­ کنند. علف چینی با وسیله ­ای به نام 'درگر'، علف چین ماشینی و یا روتیواتور انجام می­ شود. نوبت اول علف­ تراشی اردیبهشت و نوبت دوم تیر ماه است که برای خالی کردن فضای باغ به منظور سمپاشی و برای آسان کار کردن است.
نحوه ی سازگاری کلزای پاییزه نسبت به سرما نگار ناظری

نحوه ی سازگاری کلزای پاییزه نسبت به سرما

کلزای پاییزه چنان چه در مرحله رشدی مناسب باشد و فرایند مقاوم شدن در آن اتفاق افتاده باشد، می تواند سرمای کوتاه مدت 15 تا 20 درجه سانتی گراد زیر صفر را تحمل کند.

همکاری با سیرنگ

سیرنگ در استان های مختلف، نمایندگی اعطا می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر فرم زیر را با دقت تکمیل کنید و منتظر تماس سیرنگ بمانید.